Islamofobia në ShBA me rritje marramendëse.  / Foto: AA

Viti që lamë u shënua me përplot raste të islamofobisë nëpër shkolla dhe më gjerë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (ShBA).

Sipas raportit "Përparimi në hijen e paragjykimit" nga Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR), organizata më e madhe myslimane për të drejtat civile në ShBA, pati një rritje marramendëse prej 63 për qind sa u përket incidenteve të urrejtjes kundër myslimanëve nga nxënës shkollash.

“Bulizmi në shkolla dhe përdorimi i materialit islamofobik në klasa është alarmant. Ndërsa ne jemi të kënaqur që shohim një rënie të incidenteve të udhëhequra nga qeveria, fëmijët janë bërë objektivat kryesore të urrejtjes islamofobike”, tha Corey Saylor, drejtor i CAIR-it.

Incidentet islamofobike në shkollat e ShBA-së

Në tetor 2022, një nxënëse afgane e klasës së 9-të në një shkollë të mesme në Maryland iu nënshtrua dhunës së kryer nga nxënës të tjerë kur ajo hyri në banjë për të rregulluar shaminë e saj.

Ajo u përpoq të arratisej, por ajo u mbyll nga një punonjëse e shkollës.

Në një incident tjetër, një mësues në Florida ndërpreu tre studentë myslimanë teksa po luteshin, thuajse duke i shkelur.

Mësuesi u dëgjua duke thënë: "Unë besoj në Jezusin, kjo është arsyeja pse po thyej dyshemenë", në një video që u shpërnda gjerësisht në internet.

Segmente të tjera të islamofobisë

Përveç arsimit, sektorë të tillë si bankat vazhdojnë të shohin një prirje rritëse në qëndrimet antimyslimane, me 27 për qind të myslimanëve në ShBA që raportohet se përballen me politika paragjykuese nga institucionet e tyre financiare, sipas një sondazhi të kryer nga Instituti për Politikë Sociale dhe Mirëkuptim.

Por, nuk janë të gjitha lajmet të këqija.

Pavarësisht nga një rritje në disa sektorë, raportet e përgjithshme rreth ndjenjave antimyslimane në ShBA zbuluan një rënie për herë të parë në gati tri dekada, duke u ulur me 23 për qind që nga viti 1995.


TRT Balkan