Kompania franceze Lafarge pranon fajësinë për ndihmën e  dhënë DAESh-it.     Foto: AA

Prodhuesi francez i çimentos Lafarge do të shpallet fajtor për akuzat e ShBA-së për ofrimin e mbështetjes materiale për grupin terrorist DAESh, sipas raporteve të shumta të publikuara të martën. Njoftimi u bë nga Holcim, i cili bleu Lafarge në 2015 dhe Departamenti i Drejtësisë i ShBA-së pritet të mbajë një konferencë shtypi më vonë të martën për të shpallur zyrtarisht marrëveshjen për pranimin e fajësisë. Si pjesë e lutjes së saj, Lafarge-Holcim, siç njihet tani kompania, ka rënë dakord të paguajë një gjobë prej më shumë se 777 milionë dollarësh pasi filiali i saj sirian bëri pagesa për grupet e armatosura, përfshirë DAESh-in, për të mbrojtur stafin e saj në një vend të rrënuar nga lufta. Në total, rreth 17 milionë dollarë i janë paguar grupit terrorist nga viti 2012 deri në vitin 2014, sipas CNBC-së. Holcim tha se mbështet marrëveshjen për pranimin e fajësisë dhe tha se "asnjë nga sjelljet nuk përfshinte Holcim". "Është në kontrast të plotë me gjithçka që përfaqëson Holcim," tha kompania në një deklaratë. "Lafarge SA dhe LCS kanë pranuar përgjegjësinë për veprimet e drejtuesve individualë të përfshirë, sjellja e të cilëve ishte në shkelje flagrante të Kodit të Sjelljes së Lafarge. Na vjen thellësisht keq që kjo sjellje ka ndodhur." Ai i referohej Lafarge Cement Syria (LCS), i cili ishte dega siriane e Lafarge derisa ndaloi operacionet në tetor 2014. Një hetim i brendshëm i mëparshëm zbuloi pagesat e paligjshme për DAESh-in dhe grupe të tjera militante në Siri.


AA