Projektligj i ri në Britani të Madhe do t’i “ndalojë anijet” me emigrantë.     /Foto: Reuters

Sekretarja e Brendshme britanike, Suella Braverman, tha se një projektligj i ri që do të sillet në Dhomën e Përfaqësuesve të martën do të "ndalojë anijet" që transportojnë emigrantë përtej Kanalit të La Manshit.

Duke folur për The Telegraph, përpara deklaratës së saj në parlament, Braverman tha: “Ne duhet të ndalojmë anijet dhe këtë do të bëjë projektligji ynë. S'ka më ikje nga vendimet e vështira.”

Vërejtjet e Bravermanit erdhën në ditën që ajo do të zbulojë detajet e legjislacionit të ri, i cili do të bëjë të mundur ndalimin e migrantëve që vijnë ilegalisht dhe deportimin e tyre në vendin e tyre ose në Ruandë derisa kërkesat e tyre për azil të përpunohen. Por, ky plan po refuzohet nga grupet e të drejtave të njeriut.

“Unë dhe Kryeministri [Rishi Sunak] kemi punuar pa u lodhur për të siguruar që të kemi një projektligj funksional; ne kemi shtyrë kufijtë e së drejtës ndërkombëtare për të zgjidhur këtë krizë… Nëse vini këtu në mënyrë të paligjshme, situata është se nuk mund të qëndroni”, tha Braverman, duke iu përgjigjur atyre që vënë në pikëpyetje ligjshmërinë e projektligjit të ri për sa i përket së drejtës ndërkombëtare.

Kryeministri Sunak foli me presidentin e Ruandës Paul Kagame të hënën (6 mars) mbrëma përpara njoftimeve, në shenjë të angazhimit të vazhdueshëm të kryeministrit ndaj politikës së dëbimit të Ruandës.

Sunak kishte thënë në dhjetor se do të vazhdonte me planin e diskutueshëm të Ruandës, disa muaj pasi fluturimet fillestare për të çuar azilkërkuesit në vendin afrikan për të aplikuar për azil britanik atje u ndaluan nga përfaqësuesit ligjorë nëpërmjet kanaleve ligjore.

Gjykata e Lartë Britanike vendosi në dhjetor të vitit të kaluar se planet e qeverisë për të dëbuar azilkërkuesit në Ruandë janë të ligjshme.

Deklarata e Bravermanit pritet të vijë në Dhomën e Përfaqësuesve të martën pasdite.

TRT Balkan / agjencitë