ShBA-të, thirrje që në OKB të votohet për armëpushim në Gaza / Photo: AA

Shtetet e Bashkuara të Amerikës (ShBA) njoftuan të dielën se kanë kërkuar votim në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (OKB) për propozimin për një armëpushim për Gazën në tri faza.

Nate Evans, një zëdhënës i misionit të ShBA-së në OKB, njoftoi se ata e kishin dorëzuar kërkesën në Këshillin e Sigurimit.

Propozimi u njoftua më parë nga presidenti Joe Biden dhe u përgatit nga Izraeli.

“Siç e kemi theksuar në mënyrë të përsëritur, zbatimi i kësaj marrëveshje do të mundësonte një armëpushim të menjëhershëm, lirimin e pengjeve, tërheqjen e forcave izraelite nga zonat e banuara në fazën e parë, një rritje të menjëhershme të ndihmës humanitare dhe rivendosjen e shërbimeve bazë dhe kthimi i civilëve palestinezë në Gazën veriore, së bashku me një hartë një rrugë për një fund të plotë të krizës dhe një plan shumëvjeçar rimëkëmbje të mbështetur ndërkombëtarisht”, tha Evans.

Ai shtoi se "Izraeli e ka pranuar këtë propozim dhe Këshilli i Sigurimit ka mundësinë të flasë me një zë dhe t'i bëjë thirrje Hamasit të bëjë të njëjtën gjë".

Burimet e OKB-së thanë se votimi mund të vendoset në axhendën e Këshillit të Sigurimit që në fillim të javës së ardhshme.

TRT Balkan / agjencitë