Sondazhi: Besimi i gjermanëve në shtet nuk ka qenë kurrë më i ulët / Foto: AA

Besimi i gjermanëve në shtet nuk ka qenë kurrë më i ulët, sipas një sondazhi të kryer nga Shoqata e Nëpunësve Civilë Gjermanë (DBB).

"Vetëm 27 përqind e qytetarëve ende besojnë se shteti është i aftë të kryejë detyrat e tij. Gjermanët e konsiderojnë shtetin e tyre të mbingarkuar kryesisht në politikën e azilit dhe refugjatëve, politikën arsimore dhe politikën klimatike dhe mjedisore," sipas një sondazhi, rezultatet e të cilit u publikuan të martën.

Të gjitha shërbimet dhe institucionet shtetërore morën vlerësime më të këqija të performancës në vitin 2023 sesa një vit më parë.

"Besimi i qytetarëve në aftësinë e shtetit të tyre për të vepruar ka rënë në nivelin më të ulët historik. Kjo është alarmante," tha presidenti federal i DBB-së, Ulrich Silberbach, në një konferencë shtypi në Berlin.

Sipas të anketuarve, në vitin 2023, detyrat më të rëndësishme të shtetit janë ruajtja e drejtësisë sociale, përmirësimi i infrastrukturës dhe mbrojtja e klimës.

Në perëndim të vendit, mbrojtja e klimës, çështjet e migracionit dhe mbështetja për Ukrainën konsiderohen si detyrat më të rëndësishme të shtetit, ndërsa në lindje luftimi i pasojave të inflacionit, barazimin e kushteve sociale dhe kushteve të jetesës midis zonave urbane dhe rurale.

"Veçanërisht shqetësuese në këtë drejtim është ndarja e shoqërisë që po bëhet gjithnjë e më e dukshme. Ndarja midis Lindjes dhe Perëndimit, të varfërve dhe të pasurve, sipas arritjeve arsimore, po thellohet dhe niveli i stresit social po rritet", tha Silberbach.

Ai shtoi se punonjësit në sektorin publik paguajnë një taksë për humbjen e përgjithshme të reputacionit të shtetit, jo vetëm në polici dhe shërbimet e urgjencës, por edhe në shkolla, qendra punësimi dhe zyra për qytetarët.

Çdo vit, DBB-ja kryen një anketë për reputacionin e shërbimit civil. Këtë vit, siç njoftuan ata, anketuan gjithsej 2008 qytetarë të përzgjedhur proporcionalisht onlajn në qershor 2023.

AA