Teheran: SHBA dakord me dy kërkesat iraniane për marrëveshjen bërthamore     Foto: AA

Irani thotë se të dy administratat kanë "pranuar verbalisht" kërkesat iraniane për të rinovuar marrëveshjen bërthamore të vitit 2015.

"Duhet të keni një qasje realiste ndaj garancive," tha Ministri i Jashtëm Hossein Amirabdolakhian në një konferencë shtypi në kryeqytetin, Teheran.

“Për dy pyetjet e tjera të mbetura, ata kanë treguar fleksibilitet relativ verbalisht, por kjo duhet përmendur në tekst”, shtoi ai.

Diplomati i lartë tha se Teherani do të dërgojë përgjigjen e tij ndaj draft tekstit të Bashkimit Evropian për të shpëtuar marrëveshjen bërthamore të vitit 2015.

"Ne u thamë atyre se linjat tona të kuqe duhet të respektohen, ne treguam fleksibilitet të mjaftueshëm. Ne nuk duam të arrijmë një marrëveshje që pas 40 ditësh, dy muajsh apo tre muajsh nuk do të materializohen në terren," tha Amirabdolakhian.

Marrëveshja bërthamore u nënshkrua në vitin 2015 nga Irani, SHBA, Kina, Rusia, Franca, Britania e Madhe, Gjermania dhe BE-ja, por SHBA nën administratën e ish-presidentit Donald Trump u tërhoqën nga marrëveshja në vitin 2018.

Sipas marrëveshjes, Teherani u zotua të kufizojë aktivitetin e tij bërthamor në objektivat civile dhe në këmbim, fuqitë botërore ranë dakord të heqin dorë nga sanksionet e tyre ekonomike kundër Iranit.

Tërheqja e SHBA nga marrëveshja historike dhe rivendosja e sanksioneve e kanë detyruar Iranin të ndalojë respektimin e marrëveshjes bërthamore.

AA