Turizmi Ndërkombëtar rimerret me shpejtësi pas rënies pandemike / Photo: AA

Kërkesa për turizëm vazhdon të tregojë elasticitet të jashtëzakonshëm dhe rimëkëmbje të qëndrueshme, edhe përballë sfidave ekonomike dhe gjeopolitike. Numri i ri i OKBTB-së Barometri Botëror i Turizmit ndjek rimëkëmbjen e sektorit gjatë vitit 2023 deri në fundin e korrikut. Barometri i UNWTO-së tregon se në fund të korrikut, ardhjet ndërkombëtare të turistëve arritën në 84% të niveleve para pandemisë.

“700 milionë turistë udhëtuan ndërkombëtarisht midis janarit dhe korrikut 2023, 43% më shumë se në të njëjtët muaj të vitit 2022. Korriku ishte muaji më i ngarkuar, me 145 milionë udhëtarë ndërkombëtarë të regjistruar, rreth 20% e totalit shtatëmujor”, thonë nga OKBTB-ja.

Sekretari i Përgjithshëm i OKBTB-së, Zurab Pololikashvili tha se të dhënat e tyre tregojnë edhe një herë se si turizmi po rimëkëmbet fuqishëm në çdo pjesë të botës.

“Por, gjersa sektori ynë rimëkëmbet, gjithashtu duhet të përshtatet. Ngjarjet ekstreme të motit që kemi parë kohët e fundit muaj si dhe sfidat kritike të menaxhimit të flukseve turistike në rritje nënvizojnë nevoja për të ndërtuar një sektor më gjithëpërfshirës, të qëndrueshëm dhe elastik dhe për të siguruar rimëkëmbjen shkon dorë për dore me rimendimin e sektorit tonë”, shprehet Pololikashvili.

Rimëkëmbja e turizmit botëror

Të gjitha rajonet e botës gëzonin ritme të larta të rimëkëmbjes së turizmit gjatë shtatë muajve të parë të vitit 2023, i nxitur nga kërkesa për udhëtime ndërkombëtare nga disa tregje të mëdha burimore:

Lindja e Mesme sipas OKBTB-së raportoi rezultate më të mira në janar-korrik 2023, me ardhje 20% mbi nivelet para pandemisë. Rajoni vazhdon të jetë i vetmi që ka kaluar nivelet e vitit 2019 deri tani.

Evropa, rajoni më i madh i destinacionit në botë, arriti 91% të niveleve para pandemisë, mbështetur nga kërkesa e fuqishme ndërrajonale dhe udhëtimi nga Shtetet e Bashkuara.

Afrika rikuperoi 92% të vizitorëve të para krizës këtë periudhë shtatëmujore dhe Amerikat 87% sipas të dhënave në dispozicion.

Në Azi dhe Paqësor, rimëkëmbja u përshpejtua në 61% të niveleve të mbërritjes para pandemisë pas hapjes së shumë destinacioneve dhe tregjeve burimore në fund të vitit 2022 dhe më herët këtë vit.

Barometri Botëror i Turizmit i OKBTB-së përmban rezultate sipas rajonit, nënrajonit dhe shtetit, duke përfshirë destinacionet me performancën më të mirë për sa u përket mbërritjeve ndërkombëtare dhe arkëtimet gjatë shtatë muajve të parë të vitit.

Në perspektivë

Këto rezultate tregojnë se turizmi ndërkombëtar është në rrugën e duhur për të arritur 80% deri në 95% të niveleve para pandemisë në vitin 2023. Perspektivat për shtator-dhjetor 2023 tregojnë për rimëkëmbje të vazhdueshme, sipas Indeksit të fundit të Besimit të OKBTB-së, megjithëse me një ritëm më të moderuar në vijim sezoni i pikut të udhëtimeve qershor-gusht. Këto rezultate do të nxiten nga kërkesa ende e ndrydhur dhe rritja e lidhjes ajrore veçanërisht në Azi dhe Paqësor, ku rimëkëmbja është ende e ndrydhur.

TRT Balkan