Në stërvitje të përbashkët do të jenë gjithsej 5 mijë ushtarë nga SHBA - Indonezi.     Foto: Reuters 

Ushtria e SHBA-së i bashkangjitet ushtarëve të Indonezisë në stërvitje të përbashkët luftarake për t’i ndihmuar atyre pas tensionit të përjetuar me Kinën.
Në një njoftim nga ambasada e SHBA-së në Xhakarta thuhet se stërvitjet në fjalë janë planifikuar për të mbështetur politikën e lirë dhe të hapur të Indo-Paqësorit, si dhe ndërveprueshmërinë, aftësinë, besimin dhe bashkëpunimin.
Gjithashtu në deklaratë gjenerali Charles Flynn, komandanti i ushtrisë së SHBA-së të Paqësorit, është shprehur se, "Kjo është një simbol i marrëdhënies në rritje SHBA-Indonezi mes forcave tokësore në këtë rajon të rëndësishëm".
Në këto stërvitje për herë të parë u sigurua edhe pjesëmarrja e vendeve tjera mike të Indonezisë.
Stërvitjet e kryera me pjesëmarrjen e mbi 5 mijë ushtarëve nga SHBA-ja, Indonezia, Australia, Japonia dhe Singapori tregohen si "stërvitja më e madhe në rajon që nga viti 2009".
Flynn dhe gjenerali nga ushtria indoneziane, Andika Perkasa, filluan stërvitjet e përbashkëta me një ceremoni të mbajtur në zonën Baturaja në Sumatrën Jugore.
Stërvitjet e përbashkëta përfshijnë stërvitjet e ushtrisë, marinës, forcave ajrore e detare dhe do të vazhdojnë deri më 14 gusht.

AA