Prapra sulmeve kibernetike ndaj Shqipërisë, qëndron Republika Islamike e Iranit.     Foto: Edi Rama/Facebook

Shqipëria ndërpret marrëdhëniet diplomatike me Republikën Islamike të Iranit. Shkak për këtë vendim të Qëverisë së Shqipërisë, është sulmi kibernetik mbi infrastrukturën digjitale të Shqipëri i cili filloi më 15 korrik. Kryemnistria, Edi Rama, duke e njoftuar për vendimin në fjalë, tha se ambasadës se Republikës Islamike të Iranit i është kërkuar largimi brenda 24 orëve nga territori i Republikës së Shqipërisë i të gjithë personelit diplomatik dhe tekniko-administrativ, përfshirë edhe personelin e sigurisë.

“Kjo masë ekstreme, aspak e dëshiruar po krejtësisht e detyruar, është në proporcion të plotë me seriozitetin dhe rrezikshmërinë e sulmit kibernetik, i cili kërcënoi paralizimin e shërbimeve publike, fshirjen e sistemeve dhe grabitjen e të dhënave shtetërore, vjedhjen e komunikimeve elektronike brenda sistemit qeveritar dhe nxitjen e pasigurisë e të kaosit në vend”, tha Rama.

Sipas kryeministrit Rama, Shqipëria në korrik u bë objekt i një sulmi të rëndë kibernetik, i cili kishte si objektiv shkatërrimin e infrastrukturës digjitale të Qeverisë, paralizimin e shërbimeve publike, si edhe grabitjen e të dhënave dhe të komunikimeve elektronike nga sistemet qeveritare.

“Sulmi nuk ia arriti qëllimit. Krahasimisht me objektivat e agresorit, dëmet mund të konsiderohen të vogla. Sistemet u rivunë të gjitha në punë dhe asgjë nuk u zhduk pa kthim”, tha Rama.

Hetimi i thelluar siç theksoi Rama, ka zbuluar se agresioni kibernetik ndaj Shqipëërisë është orkestruar dhe sponsorizuar nga Republika Islamike e Iranit, e cila ka angazhuar katër grupe për sulmin ndaj Shqipërisë.

“Ndër to edhe një ndër grupet më famëkeqe të terrorizmit kibernetik ndërkombëtar, autor apo bashkautor i sulmeve të mëparshme kibernetike mbi Izraelin, Arabinë Saudite, Jordaninë, Emiratet e Bashkuara, Kuvajtin dhe Qipron”, u shpreh Rama.

Mes tjerash ai njoftoi se rezultatet e hetimeve janë ndarët edhe me vendet partnere të NATO-s.

AA