Si flladiteshin njerëzit përpara kondicionerëve?     /Foto: Reuters

Kur njësia e parë moderne e kondicionerëve u shpik në vitin 1902, ajo nuk u shpik duke pasur parasysh ftohjen e shtëpisë - ajo u shpik për qëllime industriale. Kondicionerët e shtëpisë nuk u shfaqën deri në vitet 1950, ndërsa sot është e vështirë të imagjinohet jeta pa to.

Të gjithë e dimë se mund të jetë mjaft e nxehtë gjatë verës, kështu që si flladiteshin njerëzit para kondicionerëve?

Shpellat

Temperatura nën tokë qëndron rreth 50 gradë gjatë gjithë vitit, kështu që për të qëndruar të freskuar, shumë njerëz e bënë shtëpinë e tyre në një shpellë ose e ndërtuan atë në një kodër për të përfituar nga aftësia ftohëse e tokës.

Shtëpitë në shkëmb

Pasi panë se si gurët në shpella qëndronin të ftohtë, shumë njerëz filluan të ndërtonin shtëpi mbi tokë prej guri ose tullash për të imituar ftohjen që ofrojnë muret e shpellave.

Pëlhurat

Provoni këtë: lagni një këllëf jastëku dhe vendoseni përpara një ventilatori. Kur ndizni ventilatorin, ndjeni erën që përshkon këllëfin e jastëkut; duhet të jetë shumë ftohtë. Egjiptianët e lashtë, indianët, romakët dhe grekët përdorën të njëjtën metodë për të ftohur pjesët e ngrohta të shtëpive të tyre. Për të krijuar skica më të ftohta, ata lagnin një pëlhurë dhe e varnin në një portë ose zonë të hapur.

Arkitektura

Arkitektura luajti një rol të madh në mbajtjen e shtëpive të freskëta. Duke krijuar harqe, dritare të mëdha dhe tavane të larta, ndërtuesit mund të kanalizoheshin nga flladet e jashtme dhe të krijonin ajrim të kryqëzuar. Portiqet e ndërtuara nën hije gjithashtu u jepnin njerëzve një zonë për t'u freskuar gjatë mbrëmjes.

Pemët

Për të krijuar sa më shumë hije të mundshme, pronarët e shtëpive shpesh mbillnin pemë në anët lindore dhe perëndimore të shtëpisë së tyre. Pemët jo vetëm që bllokuan rrezet e nxehta të diellit, por edhe ftohën çdo erë që frynte nëpër zonë dhe në shtëpi. Në dimër, pemët do të humbnin gjethet dhe do të lejonin diellin të shkëlqejë dhe të ngrohë shtëpinë.

Ventilatorët

Për freskim të shpejtë, kishte gjithmonë ventilatorë për t'u freskuar. Ventilatorët e hershëm të dorës ishin bërë nga gjethe, pupla, letra ose pëlhura dhe ishin të formësuara në gjysmërrethe për t'i bërë ato të lehta për t'u mbajtur. Në vitet 1880, u shpikën ventilatorët elektrikë dhe nga fillimi i viteve 1900 shumë pronarë shtëpish po i përfshinin ato në jetën e tyre të përditshme gjatë verës.

TRT Balkan