Çaji turk dhe Nasradin Hoxha në listën e UNESCO-s   Foto: AA

Dy nga vlerat shumëkombëshe të Türkiyes, çaji dhe tradita e pasur e tregimit të satiristit të famshëm të epokës selxhuke, Nasradin Hoxha, janë shtuar në listën e UNESCO-s të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale.

Nominimet u regjistruan në listën e UNESCO-s gjatë sesionit të 17-të të Komitetit Ndërqeveritar për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të mbajtur në Rabat, Marok nga 28 nëntori deri më 3 dhjetor.

Çaji është simbol i identitetit, mikpritjes dhe ndërveprimit social në Türkiye, ndërsa Nasradin Hoxha ka një vend unik në folklorin turk.

Nominimi për traditën e Nasradin Hoxhës u dorëzua me Azerbajxhanin, Kazakistanin, Kirgistanin, Taxhikistanin, Turkmenistanin dhe Uzbekistanin, tha Ministria e Jashtme e Türkiyes, duke shtuar se nominimi për çajin turk u dorëzua së bashku me Azerbajxhanin.

Deri më tani, numri i elementeve kulturore turke të regjistruara në listën e UNESCO-s ka arritur në 25.

"Ne do të vazhdojmë të ushqejmë dhe të përcjellim traditat dhe shprehjet tona të pasura gojore dhe shprehjet në të ardhmen dhe të promovojmë elementet tona kulturore të ngulitura shoqërore që kanë një traditë të fortë dhe të rrënjosur thellë," tha Ministria e Jashtme turke.

Javën e kaluar, Ministria njoftoi përfshirjen e "Industrisë të mëndafshit dhe prodhimit tradicional të mëndafshit për thurje", që janë pasuri multinacionale, në listën e trashëgimisë kulturore jomateriale të UNESCO-s.

TRT World