Stresi në moshë të re rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës.    /Foto: AA

Një studim i kryer në Shtetet e Bashkuara të Amerikës zbuloi se njerëzit që ishin të ekspozuar ndaj stresit të lartë në rininë e hershme kishin një rrezik më të madh për të zhvilluar probleme të zemrës më vonë në jetë.

Studiuesit ekzaminuan të dhënat nga 276 persona të moshës 13 deri në 24 vjeç, të cilët morën pjesë në Studimin e Shëndetit të Fëmijëve në Universitetin e Kalifornisë Jugore.

Pjesëmarrësit u ndanë në katër grupe sipas niveleve të tyre të stresit: "Stresi vazhdimisht i lartë", "Ulja e stresit me kalimin e kohës", "Stresi në rritje me kalimin e kohës" dhe "Stresi vazhdimisht i ulët".

Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit me nivele të larta të stresit fitojnë më shumë peshë në jetën e mëvonshme, kanë një rrezik më të lartë të obezitetit dhe, për rrjedhojë, një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës.

U zbulua gjithashtu se shëndeti vaskular i këtyre njerëzve ishte më i keq dhe se presioni i tyre i gjakut ishte më i lartë me kalimin e moshës.

Funky Guo, një studiues në Universitetin e Kalifornisë Jugore, është një nga autorët e studimit.

“Ky studim na tregon rëndësinë e trajtimit të stresit në moshë të hershme si një sjellje parandaluese shëndetësore”, tha Guo.

Rezultatet e hulumtimit janë publikuar në revistën “American Heart Association”.

TRT Balkan / agjencitë