Më shumë se 1 miliard të rinj në rrezik të humbjes së dëgjimit.     Foto: Reuters 

Rreth një miliard të rinj në mbarë botën janë në rrezik të humbjes së dëgjimit në vitet e mëvonshme për shkak të dëgjimit të muzikës shumë të lartë nëpërmnet kufjeve ose qëndrimit në ambiente a koncerte me muzikë shumë të lartë, sipas të dhënave të përpiluara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh), bazuar në studime të shumta.

OBSh-ja u ka bërë thirrje të rinjve t'u kushtojnë më shumë vëmendje zakoneve të tyre të dëgjimit dhe qeverive dhe prodhuesve të bëjnë më shumë për të mbrojtur dëgjimin e shëndetshëm të individëve.

Analiza e publikuar në revistën BMJ Global Health shqyrtoi të dhënat nga 33 studime shkencore të botuara në anglishte, spanjishte, frëngjishte dhe rusishte gjatë dy dekadave të fundit. Hulumtimi përfshiu më shumë se 19.000 pjesëmarrës nga mosha 12 deri në 34 vjeç.

U zbulua se 24 për qind e të rinjve janë të ekspozuar ndaj muzikës shumë të lartë nga kufjet e pajisjeve të tilla si telefonat inteligjentë.

Ai zbuloi gjithashtu se 48 përqind ishin të ekspozuar ndaj niveleve jo të shëndetshme të zhurmës në vende si klubet e natës ose koncertet.

Duke kombinuar të dhënat e disponueshme, vlerësohet se midis 670.000 dhe 1.35 miliardë të rinj mund të jenë në rrezik të humbjes së dëgjimit në jetën e mëvonshme.

Gama është kaq e gjerë pjesërisht sepse disa të rinj janë në rrezik për të dy faktorët, tha Lauren Dillard, një audiologe në Universitetin Mjekësor të Karolinës së Jugut dhe autori kryesor i studimit.

Dillard i tha AFP-së se mënyra më e mirë për të reduktuar rrezikun e humbjes së dëgjimit për shkak të muzikës me zë të lartë nga kufjet është të ulni volumin dhe të zvogëloni kohën e kaluar për të dëgjuar muzikë.

Por, ajo pranon se "për fat të keq, njerëzve u pëlqen shumë të dëgjojnë muzikë shumë të lartë".

Pasojat në pleqëri

Dillard këshillon që përdoruesit e kufjeve të përdorin cilësime ose aplikacione në smartfonët e tyre që i lejojnë ata të monitorojnë nivelet e zërit.

Në mjedise me zë të lartë, kufjet speciale mund të ndihmojnë në shmangien e "përforcimit të muzikës dhe reduktimit të zhurmës së sfondit", sugjeroi ajo.

Ajo këshillon vendosjen e tapave në vende me zhurmë, pra në evente si koncerte ose klube nate.

“Ndoshta është shumë argëtuese të jesh para folësve, por për shëndetin afatgjatë nuk është një ide e mirë në asnjë rast”, tha ajo.

“Ekspozimi ndaj muzikës me zë të lartë gjatë gjithë jetës suaj ka një efekt kumulativ në dëgjimin tuaj dhe një ditë kur të mbushni 67 vjeç, për shembull, mund të paguani tarifën”, tha ajo.

Shkencëtarja u kërkoi qeverive t'u përmbahen udhëzimeve të OBSh-së për dëgjimin e sigurt të muzikës, siç është monitorimi dhe kufizimi i niveleve të muzikës në hapësira të caktuara.

Në të njëjtën kohë, ajo u bëri thirrje kompanive që prodhojnë pajisje të tilla si telefonat inteligjentë që të paralajmërojnë përdoruesit për volumin e tepërt të zërit dhe të përfshijnë prindërit në proces, të cilët do të kufizojnë ekspozimin e fëmijëve ndaj muzikës me zë të lartë.

Hulumtimi është i kufizuar sepse përfshin metodologji të ndryshme të verifikimit të volumit të zërit në studime të ndryshme dhe asnjëra prej tyre nuk është kryer në asnjë nga vendet me të ardhura të ulëta.

Eksperti i shëndetit të zhurmës në Universitetin Queen Mary të Londrës, Stephen Stansfeld, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se ai tregoi "mundësia e humbjes më të rëndë të dëgjimit në të gjithë popullatën është shumë e lartë".

Sipas të dhënave të OBSh-së, më shumë se 430 milionë njerëz, që është më shumë se pesë për qind e popullsisë së botës, aktualisht vuajnë nga humbja e dëgjimit, gjë që i pamundëson të kryejnë detyrat e tyre të përditshme. Agjencia e OKB-së vlerëson se ky numër do të rritet në 700 milionë deri në vitin 2050.

TRT Balkan / agjencitë