Angli, hyn në fuqi ligji për mikroçipim të detyrueshëm të maceve /    Foto: AA

Që nga 10 qershori, pronarëve të maceve në gjithë Anglinë u kërkohet me ligj që t'u vendosin mikroçipe kafshëve shtëpiake deri në moshën 20-javëshe.

Ligji i ri, i prezantuar nga Agjencia e Mjedisit në Mbretërinë e Bashkuar, synon ta bëjë më të lehtë gjetjen e maceve të humbura.

Me nëntë milionë kafshë shtëpiake në Angli, mikroçipi i detyrueshëm pritet të përmirësojë ndjeshëm aftësinë për të identifikuar dhe rikthyer kafshët shtëpiake të humbura, sipas ministrisë.

Një kërkesë e ngjashme për qentë është provuar të jetë metoda më efektive për identifikimin e kafshëve shtëpiake.

Procesi i mikroçipimit përfshin futjen e një çipi të vogël, afërsisht sa një kokërr orizi, nën lëkurën e kafshës shtëpiake.

Çdo mikroçip përmban një numër serial unik që është i regjistruar në një bazë të dhënash të miratuar për mikroçipimin e kafshëve shtëpiake, së bashku me informacionin e kontaktit të pronarit.

Kur gjendet një kafshë e humbur, një skaner mund të lexojë mikroçipin, duke i lejuar autoritetet të identifikojnë shpejt dhe të kontaktojnë pronarin.

Kostoja mesatare e mikroçipimit dhe regjistrimit është rreth 25 £ (32 dollarë), megjithëse shumë organizata bamirësie për shpëtimin e maceve ofrojnë mikroçip me çmim të zbritur.

Ky ligj urdhëron që të gjitha macet që janë në pronësi, madje edhe ato që qëndrojnë kryesisht brenda, duhet të jenë me mikroçip.

Ata që nuk arrijnë të mikroçipojnë macet e tyre deri në moshën e caktuar përballen me gjobë deri në 500 £ (635 dollarë).


AA