Beteja e Malazgir-it, më 26 gusht 1071.     Foto: TRT World

Më 26 gusht 1071, gati një mijë vjet më parë, Alparslan, sulltani i dinastisë myslimane turko-selxhuke, mundi një ushtri të madhe bizantine të udhëhequr nga Romanosi IV Diogenes, perandori i Perandorisë së Krishterë të udhëhequr nga grekët dhe një fuqi e madhe e asaj kohe së bashku me Perandorinë e Shenjtë Romake të Evropës, në Betejën e Malazgirtit ose Manzikertit.
Beteja ndryshoi ndjeshëm historinë botërore, duke përshkallëzuar konfrontimin historik midis të ashtuquajturit Perëndim të krishterë dhe Lindjes myslimane. Pas disfatës në duart e Sulltan Alparslanit, shtetet e krishtera evropiane krijuan një aleancë për të sulmuar tokat myslimane në Lindjen e Mesme, duke nisur kryqëzatat katastrofike në vitin 1095.
Kryqëzatat vazhduan për gati dy shekuj, duke shkatërruar Lindjen e Mesme.
Me Betejën e Malazgirtit, një qytet në Türkiye-n, lindore të sotme, turqit fituan qasje vendimtare në tokat e Anadollit me shumicë të atëhershme të krishterë, ku ndikimi i Islamit dhe i kulturës turke u rrit gradualisht nën principatat e njëpasnjëshme turke. Selxhukët e mëdhenj vazhduan të fitonin territor dhe vazhduan të marshonin drejt Istanbulit (ish-Kostandinopoja), kryeqyteti i Perandorisë Romake Lindore dhe peizazhit evropian.
Një nga këto principata, osmanët, të cilët u vendosën në Anadollin perëndimor nga sundimtarët selxhukë të gadishullit në shekullin e 13-të, më vonë do të shkonte dhe do të pushtonte Ballkanin dhe pjesën më të madhe të Lindjes së Mesme, duke vendosur një dominim politik dhe ushtarak si në Detin Mesdhe, ashtu edhe në Detin e Zi.
“Beteja e Malazgirtit është një nga ndodhitë më të rëndësishme dhe një pikë kthese në historinë botërore”, shkroi profesor Mukrimin Halil Yinanc, një nga historianët kryesorë turq mbi temën e Selxhukëve, në librin e tij referues, Historia e Türkiye-s, Epoka e Selxhukëve, e cila u ribotua në vitin 2013 nga Shoqata Turke e Historisë. 
Anadolli: Atdheu i ri i turqve
Fitorja i lejoi turkmenët, i cili është një term i veçantë që përdoret për të përshkruar turqit myslimanë, të krijonin një shtet individual, degën anadollake të Selxhukëve dhe të zgjeroheshin nga fushat lindore të Anadollit në brigjet e saj perëndimore. Selxhukët e mëdhenj fillimisht ishin të vendosur në Teheranin e sotshëm në shtetin e Iranit.
Yinanc beson se beteja hapi gjithashtu rrugën për një sintezë kulturore dhe politike midis turqve myslimanë të udhëhequr nga Selxhukët dhe popullatave anadollake me shumicë të atëhershme të krishterë, duke çuar në shfaqjen e një kombi të fuqishëm dhe të mirorganizuar turkmen në zemër të gadishullit të lashtë.

Kufijtë e Selxhukëve dhe Perandorisë Bizantike në fund të mbretërimit të Sulltan Alparslanit. Sulltan Alparslan u vra në vitin 1072 një vit pas betejës së Malazgirt-it.    Foto: Zeyd Abdullah Alshagouri / Profesor Andrew C. S. Peacock

“Beteja gjithashtu nënkupton pikënisjen më të rëndësishme të marshimit dhe pushtimit turkmen nëpër Gadishullin Ballkanik, Hungarinë, Sirinë, Egjiptin, Irakun, gjithë Afrikën e Veriut dhe pellgun e Detit të Zi, duke krijuar perandorinë më të madhe dhe më të vazhdueshme në botë [Perandoria Osmane] pas Perandorisë Romake", mendon Yinanc.
Por, beteja mbart gjithashtu një rëndësi të veçantë për historinë islame përtej implikimeve të betejës dhe rezultateve të historisë turke, sipas shumë ekspertëve, duke përfshirë Yinanc dhe kolegët e tij perëndimorë.
Gllabërimi i Anadollit nga Selxhukët duhet të konsiderohet si një nga zhvillimet më të shquara të historisë së Lindjes së Mesme, shkruan Andrew Peacock, profesor i historisë në Universitetin e St. Andrews, në librin e tij, Historia e hershme e Selxhukëve, Interpretimi i ri.
Peacock vëren se Perandoria Bizantine, e cila korri fitore të njëpasnjëshme kundër Sasanidëve, një dinasti e fuqishme e udhëhequr nga Persianët në gjithë Iranin dhe Azinë Qendrore, dhe arabët myslimanë [pas disa dështimeve fillestare], ishin mposhtur plotësisht nga turqit në dhjetë vjet midis 1071 dhe 1081, duke qenë në gjendje të mbante vetëm disa porte nëpër brigjet e Anadollit.
Një fitore myslimane
“Historianët e vjetër islamë e kishin konsideruar fitoren [në Betejën e Malazgirtit], e cila hapi tokat e Anadollit ndaj migrimeve myslimane, në kushte të barabarta me Betejat e Jermukut dhe el-Kadisijës, të cilat gjithashtu hodhën terren për fitoren e myslimanëve në territoret aziatike dhe mesdhetare [në shekullin VII]”, shkruan Yinanc.
Beteja e Jermukut, e cila u fitua nga ushtria e Kalifatit Rashidun kundër forcave të Perandorisë Romake Lindore në vitin 636, shënoi fillimin e rënies së sundimit Bizantin në Lindjen e Mesme, kryesisht në Siri dhe Palestinë.

Ilustrim i Betejës së Yarmouk-ut (636) në fund të faqes së BNF Nouvelle acquisition française 886 fol. 9v (fillimi i shekullit të 14-të). Myslimanët tregohen me një flamur ylli dhe gjysmëhënës, bizantinët (në mënyrë anakronike në parzmoren e epokës së kryqëzatave) me një flamur ylli.     Foto: Wikipedia Commons

Beteja e Jermukut, e cila u fitua nga ushtria e Kalifatit Rashidun kundër forcave të Perandorisë Romake Lindore në vitin 636, shënoi fillimin e rënies së sundimit Bizantin në Lindjen e Mesme, kryesisht në Siri dhe Palestinë.
Me Betejën e el-Kadisijës, e cila fatalisht ndodhi në të njëjtin vit me Betejën e Jermukut, katër vjet pas vdekjes së Profetit Muhamed, forcat myslimane mundën një ushtri të madhe të Perandorisë Sasanide.
Të dyja betejat nënkuptojnë fitore të papritura vendimtare myslimane kundër superfuqive ekzistuese në atë botë, Romakëve dhe Sasanidëve.
Fitorja turke në Betejën e Malazgirtit ishte gjithashtu disi e papritur nga udhëheqja arrogante e Perandorisë Bizantine, e cila refuzoi të bënte paqe me Selxhukët, ndërsa Alparslani thuhet se dërgoi lajmëtarët e tij për të paditur për paqe.
Pothuajse një shekull më vonë, skenari u përsërit pasi oferta e paqes nga udhëheqësi selxhuk i Anadollit, Kilij Arslan II, u refuzua nga udhëheqja e Bizantit. Në vitin 1176, në Betejën e Myriokefalonit, një tjetër ushtri e Bizantit u shkatërrua nga Selxhukët, duke u dhënë fund të gjitha ëndrrave për dëbimin e turqve nga peizazhi i Anadollit.
Perandoria e sofistikuar e Bizantit, e cila ishte një sintezë e kulturës së lashtë greke dhe urtësisë politike romake, mendonte se nëse turqit nomadë (në këtë rast Selxhukët) paditnin për paqe, kjo do të thoshte se ata ishin të dobët dhe në përputhje me rrethanat duhej të ishin kapur.
Por, Alparslani, ndoshta një nga gjeneralët më të mirë turq në historinë turke, dhe një njeri me vullnet prej çeliku, gjithashtu nuk ishte fare objektivi i ulur.

Një miniaturë që përshkruan Alparslan, e vendosur në Muzeun e Pallatit Topkapı.     Foto: Muzeu i Pallatit Topkapi / Wikipedia Commons

Përpara se të përballej drejtpërdrejt me ushtrinë e Diogjenit në Betejën e Malazgirt-it, Sulltan Alparslani dhe komandantët e tij shumë të lëvizshëm dhe karizmatikë depërtuan me mjeshtëri në zemrën e Anadollit të Bizantit, duke ngacmuar pandërprerë kështjellat rajonale të perandorisë dhe postet ushtarake.
Përpara Malazgirt-it, Alparslani dobësoi gjithashtu dy aleatët kryesorë rajonal të krishterë të Perandorisë Bizantine, armenët dhe gjeorgjianët, në betejat e njëpasnjëshme në Kaukazi dhe Anadollin lindor, duke u bashkuar me Marvanidët, një dinasti kurde myslimane në atë kohë.
Marvanidët kishin siguruar të paktën 10.000 vullnetarë për ushtrinë e Sulltan Alparslanit, sipas Yinanc dhe Osman Turan, një tjetër historian i shquar turk në historinë e Selxhukëve, duke treguar shenjat e hershme të aleancës historike turko-kurde kundër Perandorisë Bizantike dhe fuqive të tjera.
Vendndodhja e betejës gjithashtu nuk ishte aspak e rastësishme.
Malazgirti, aktualisht një krahinë në provincën lindore të Musit të Türkiye-s, është afër Ahlatit, një qytet strategjik në veriperëndim të liqenit Van në Anadollin lindor dhe ka qenë selia ushtarake perëndimore e komandantëve bastisjeje të Alparslanit për vite me rradhë.
Diogjeni dhe gjeneralët e tij menduan fuqishëm se për të eliminuar kërcënimin turk në Anadoll, ata duhej të shkatërronin strukturën ushtarake turke në Ahlat dhe në Anadollin lindor. Si rezultat, Diogjeni marshoi nga Kostandinopoja në Ahlat dhe Malazgirt për t’u përballur me ushtrinë selxhuke me një kolonë madhështore.
Nga ana tjetër, Sulltan Alparslani, si një udhëheqës i thjeshtë ushtarak nomad dhe një politikan i zgjuar, i cili vendosi në shërbim të tij Nizam el-Mulkin, një mendimtar kryesor sunit politik persian, si vezir i tij i madh, u kthye nga Damasku duke lënë fushatën e tij në Siri mënjanë drejt Ahlatit, duke kuptuar se beteja mund të kishte qenë e pashmangshme.
Para tij, kalifi sunit abasid në Bagdad dërgoi një lutje që fitorja e Alparslani të lexohej në xhamitë në gjithë botën islame, sipas Turan dhe Yinanc.
“O Allah! Ngriti flamujt e Islamit dhe mos i lë të vetëm muxhahidët e Tu, të cilët nuk e kanë problem të sakrifikojnë jetën e tyre për të ndjekur sundimin Tënd. Bëje Alparslanin fitimtar mbi armiqtë e tij dhe përkrah ushtarët e tij me engjëjt e Tu”, thuhej në lutje, sipas Turan.
Ndërsa kishte pretendime të ndryshme për madhësinë e të dyja ushtrive, ekziston pothuajse një konsensus se ushtria bizantine ishte dy herë më e madhe se ushtria selxhuke, duke pasur mercenarë francezë, gjermanë, normanë dhe skandinavë së bashku me forcën e saj kryesore.
Pak para se të fillonte beteja, Sulltan Alparslani e këshilloi ushtrinë e tij në një fjalim publik që të emëronte djalin e tij, Malik Shahun I, si sulltanin e ardhshëm të selxhukëve për të parandaluar kaosin politik në rastin e vdekjes së tij në betejë, duke veshur një leckë të bardhë, e cila sugjeroi se ai po e shihte vdekjen e tij si një mundësi.
“O ushtarët e mi! Nëse do të bëhem dëshmor, kjo pëlhurë e bardhë duhet të jetë qefini im”, tha ai.
Por, kundër të gjitha pritshmërive të Diogjenit romak dhe të Alparslanit, beteja përfundoi me një fitore vendimtare për turqit.
Në një ndodhi të jashtëzakonshme historike, edhe perandori u burgos nga forcat turke.
Fitorja u festua me entuziazëm në gjithë botën islame, duke përfshirë Bagdadin, kryeqytetin e Kalifatit Abasid, sipas Turan, historianit turk.
“I gjithë qyteti i Bagdadit u dekorua si i paparë për dekada, duke ndërtuar ‘harqe triumfale’. Muzika luhej ndërsa njerëzit dilnin në rrugët e qytetit për të festuar fitoren”, shkruan Turan në librin e tij, Historia e Selxhukëve dhe Qytetërimi Turko-Islamik.
“Si rezultat, fitorja madhështore, e cila erdhi në ekzistencë me burgosjen e një perandori të Bizantit si e para në histori, është kremtuar në përputhje me rëndësinë e saj".

TRT World