Golob: Qeveria e Sllovenisë i propozoi Kuvendit njohjen e Palestinës.     /Foto: Reuters

Në seancën e sotme, Qeveria e Sllovenisë miratoi një vendim për t'i propozuar Kuvendit të Shtetit (Asamblesë Kombëtare) njohjen e Palestinës si shtet sovran dhe i pavarur, konfirmoi kryeministri slloven Robert Golob.

Golob deklaroi pas seancës së Qeverisë se ata vendosën të njohin Palestinën si shtet të pavarur dhe sovran brenda kufijve të përcaktuar me Rezolutën e Kombeve të Bashkuara nga viti 1967 ose brenda kufijve që palët e përfshira do të bien dakord në një marrëveshje të ardhshme paqeje.

"Ky vendim ka një mesazh. Një mesazh për të dyja palët se ne duam një fund të menjëhershëm të armiqësive dhe se duam lirimin e menjëhershëm të pengjeve. Kjo njohje nuk është e drejtuar kundër askujt, madje as kundër shtetit të Izraelit. Kjo është një Mesazhi i paqes. Ne besojmë se sot është momenti kur të gjithë ne, e gjithë bota, duhet të veprojmë vetëm në një drejtim, në drejtimin që sjell paqe të qëndrueshme në Lindjen e Mesme, në drejtim të një zgjidhjeje me dy shtete”, tha Golob dhe shtoi:

"Unë pres që në muajt e ardhshëm vendet perëndimore të njohin të drejtën e kombit palestinez për të ekzistuar dhe vendet arabe të njohin të drejtën e Izraelit. E vetmja rrugë për paqen është njohja e dy vendeve. Shpresoj që veprimi i sotëm nga qeveria sllovene do të jetë shembull për të gjithë”.

Pritet që anëtarët e Asamblesë Kombëtare të vendosin për propozimin e Qeverisë së Sllovenisë për njohjen e Palestinës në një seancë të jashtëzakonshme të martën e javës së ardhshme.

Më 9 maj, Qeveria e Sllovenisë ka nisur tashmë procedurat për njohjen e Shtetit të Palestinës. Më pas ajo njoftoi se vendimin do ta dërgonte në Asamblenë Kombëtare jo më vonë se data 13 qershor.

Të martën, Spanja, Irlanda dhe Norvegjia njohën Palestinën. Duke vepruar kështu, ata iu bashkuan një grupi prej 140 vendeve që kanë njohur një shtet palestinez, gjë që zemëroi Izraelin.

TRT Balkan / agjencitë