Greqia synon të fshijë gjurmët osmano-turke në Trakën Perëndimore. / Foto: AA

Greqia synon të fshijë trashëgiminë e historisë osmano-turke në Trakinë Perëndimore, e cila daton nga shekulli e 14-të, sipas komunitetit 150.000 turko-mysliman të vendit.

Dyshimet u ndezën pas një përpjekjeje nga komuna Bulustra (Avdira) e provincës Iskece (Xanthi) për të ndërtuar një fushë futbolli mbi një varrezë myslimane të epokës osmane në Horozlu (Petinos).

Duke folur për Anadolu, Burhan Baran, një deputet i partisë së majtë opozitare PASOK, tha se komuniteti i zgjodhi anëtarët për bordin e besuar, i cili do të ishte përgjegjës për ndjekjen e çështjes, por autoritetet greke ende nuk e kanë miratuar procesin.

“Do të ishte e natyrshme të dyshonim për arsyet e kësaj”, tha ai.

Baran shpjegoi se ata takuan autoritetet kompetente greke, duke përfshirë ato nga ministria e Arsimit dhe e Çështjeve Fetare, dhe si pasojë arritën të ndalonin planet e bashkisë për varrezat.

“Ajo që dua është mbrojtja e kësaj varreze që është trashëgimi historike, një nga elementët që na bashkon, tha Baran.

Duke folur për Anadolu, Cengiz Omer, një gazetar i shquar vendas, argumentoi se përpjekja e bashkisë është pjesë e një plani më të madh për zhdukjen e pronave dhe pronave që u përkasin fondacioneve të komunitetit pakicë.

“Kreu i bashkisë që tentoi të ndërtojë fushën e futbollit mbi varreza është i njohur për ndjenjat e tij antiturke”, tha Omer.

Në përgjithësi, siç theksoi gazetari Omer, është një plan me qëllim të keq që synon të fshijë trashëgiminë e pranisë njëqindvjeçare turko-osmane në rajon, Omeri.

Të drejtat e turqve të Trakisë Perëndimore garantohen me Traktatin e Lozanës të vitit 1923, por gjatë dekadave situata është përkeqësuar seriozisht, duke përfshirë Greqinë që refuzon të zbatojë vendimet e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

AA