Nënkryetari i TIKA-s, Mahmut Çevik, viziton Maqedoninë e Veriut.     /Foto: AA

Nënkryetari i Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA), Mahmut Çevik, ka vizituar Maqedoninë e Veriut, gjatë së cilës ka zhvilluar takime të ndryshme në Shkup.

Çevik fillimisht u takua me drejtorët e shkollave fillore në vend, ku mësimi zhvillohet edhe në gjuhën turke, në selinë e Unionit të Organizatave Joqeveritare Turke në Maqedoni (MATUSITEB), gjatë së cilës pajisjet teknike të ofruara në kuadër të projektit për zhvillimin e infrastrukturës vizuale-teknologjike të shkollave.

Ai në takim ishte i shoqëruar nga kryetari i MATUSITEB-it Tahsin Ibrahim dhe nga koordinatori i TIKA-s në Shkup Mehmet Bajrak.

Çevik shprehu mirënjohje për ata që po bëjnë përpjekje për të ofruar mësim në gjuhën turke për komunitetin turk që jeton në Maqedoninë e Veriut.

Duke kujtuar se që nga viti 2005, TIKA ka realizuar rreth 1.200 projekte në vend, pjesa më e rëndësishme e të cilave është në fushën e arsimit, pra 31 për qind, Çevik tha se në këto kuadër janë ndërtuar dhe restauruar rreth 60 shkolla.

Kryetari i MATUSITEB-it, Ibrahim, theksoi se në vend mësimin e gjuhës turke e ndjekin mbi 8 mijë persona dhe se janë 549 mësues turq.

Cevik më pas mori pjesë në ceremoninë qendrore të Punëtorisë Ballkanike të Shkrimit të organizuar me mbështetjen e TIKA-s, në koordinim me MATUSITEB-in dhe nga Unioni Ballkanik i Shkrimtarëve dhe Unioni Euroaziatik i Shkrimtarëve.

Në një deklaratë për mediat, Çevik theksoi rëndësinë e zhvillimit të shkrimtarëve të rinj të rinj.

Kryetari i Unionit Euroaziatik të Shkrimtarëve, Yakup Omeroglu, tha se këtë program e kanë realizuar me qëllim të zhvillimit të të rinjve të talentuar në fushën e letërsisë.

Kryetari i Lidhjes Ballkanike të Shkrimtarëve, Murteza Sulooxha, theksoi se punëtoria e cila funksionon prej katër vitesh ka arritur sukses të madh, duke shtuar se mbi 20 persona e kanë përfunduar me sukses këtë punëtori.

AA