Rama dhe Plenkoviq nga Zagrebi bëjnë thirrje për masa ndaj Serbisë / Foto: ATA

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama dhe kryeministri kroat Andrej Plenkoviq dënuan ashpër dhunën e njësive paraushtarake serbe në veri të Kosovës dhe faktin që Beogradi po i kthen ato në heronj, duke kërkuar masa të BE-së dhe Perëndimit kundër Serbisë.

Gjatë vizitës së tij zyrtare në Zagreb, Rama tha se reagimi i Beogradit është po aq shqetësues sa agresioni i forcave paramilitare.

“Kemi një krim, vrasjen e një punonjësi policie dhe kemi heroizimin e atyre që e kanë kryer”, tha kryeministri i Shqipërisë, duke theksuar se kjo nuk duhet të jetë e pranueshme në Evropë, e cila ka vlera të kundërta.

Ndërsa kryeministri kroat Plenkoviq theksoi se këto lëvizje "nuk mund të mbeten pa përgjigje" dhe se vendimi i Beogradit për ditën e zisë "pothuajse nënkupton identifikimin me atë që ka ndodhur".

Ai theksoi se do të vijojë një hetim për të përcaktuar plotësisht se çfarë ka ndodhur, pas së cilës i dërguari special i BE-së për dialogun ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit do të bëjë propozime për masa.

Kryeministri kroat theksoi se është i sigurt se masat do të merren dhe Rama kërkoi që ato të zbatohen “pa humbur kohë”, sepse vendimi i Beogradit në ditën e zisë nuk lë vend për interpretime të ndryshme.

Gjatë vizitës në Zagreb, Rama tha gjithashtu se Kroacia është një "burim frymëzimi dhe inkurajimi" për rrugën e Shqipërisë drejt Bashkimit Evropian, duke vlerësuar Kroacinë "si një shembull suksesi" dhe një vend, arritjet e të cilit në "vetëm një dekadë në BE" janë nxitje për Tiranën.

TRT Balkan