Sarajeva përkujton 32-vjetorin e rrethimit që zgjati 44 muaj.    

Rrethimi i Sarajevës ishte një nga rrethimet më të gjata në historinë e luftës moderne dhe rrethimi më i gjatë i një kryeqyteti ndonjëherë, dhe në këtë ditë qytetarët e Sarajevës kujtojnë 32-vjetorin e vuajtjeve të përditshme.

Rrethimi i Sarajevës zgjati gjithsej 44 muaj ose 1.425 ditë, nga 5 prilli 1992 deri më 29 shkurt 1996, që është tri herë më i gjatë se rrethimi i Stalingradit në Luftën e Dytë Botërore.

Mesatarisht, 329 predha lëshoheshin në Sarajevë në ditë, ndërsa gjithsej rreth 50.000 ton predha artilerie u hodhën në drejtim të qytetit. Këto shifra në vetvete tregojnë gjithë tmerrin e shkatërrimit të luftës në Sarajevë gjatë rrethimit.

Gjatë rrethimit, 11.541 qytetarë të Sarajevës humbën jetën, duke përfshirë 1.601 fëmijë.

Viktima civile

Viktimat e para civile të rrethimit të Sarajevës, Suada Dilberoviq dhe Olga Suçiq, u vranë më 5 prill në urën e Vrbanjës, e cila tani mban emrin e tyre Ura e Suadës dhe Ollgës, ndërsa viktima e fundit e rrethimit të Sarajevës ishte Mirsada Duriq e cili u vra në një sulm në një tramvaj më 9 janar të vitit 1996, afër Muzeut Kombëtar.

Gjatë rrethimit granatoheshin çdo ditë objekte kulturore, fetare, arsimore, banesore, si dhe tregje, radhë për bukë e ujë.

Biblioteka Kombëtare dhe Universitare, e njohur më mirë si ndërtesa e Bashkisë, Posta kryesore, Salla Olimpike Zetra, Muzeu Olimpik, Instituti Oriental, ndërtesa e gazetës së përditshme "Oslobodenje" në Nedzhariqi, materniteti i qytetit "Zehra Muidoviq” në lagjen Jezero janë shkatërruar dhe djegur plotësisht.

Ndërtesa të shumta u dëmtuan gjithashtu rëndë, si ndërtesa e RTV dom, madje edhe raketa të modifikuara që peshonin qindra kilogramë u hodhën ndaj ndërtesave të banimit në Alipashino Polje.

Gjatë gjithë rrethimit, ka pasur periudha të rralla kur në Sarajevë kishte energji elektrike, por pothuajse pa ujë.

Qytetarët e Sarajevës kaluan tmerre të veçanta gjatë dimrit kur përveç gjithë vuajtjeve dhe mungesës së ushqimit, rrymës dhe ujit, mungonin edhe drutë e zjarrit. E gjithë kjo ishte arsyeja që gjatë luftës në Sarajevë u vizituan pemë të shumta, ndërsa shumë familje mbetën pa mobilje, rroba dhe libra që përdoreshin për çdo ngrohje.

Vetëm njëra nga masakrat ishte ajo në Ferhadija, pastaj rruga Vasa Miskina, e njohur më mirë si Masakra e Bregut të Bukës së Sarajevës.

Një sulm artilerie gjatë rrethimit më 27 maj 1992 u krye nga forcat e ushtrisë së RS nga një pozicion në drejtim të Borit, nga ku u gjuajtën tri granata, të cilat shpërthyen mes civilëve që prisnin në radhë për bukë në rrugën Vase Miskina. (Ferhadija e sotme), rruga kryesore e Sarajevës. Në atë kohë 26 qytetarë të Sarajevës u vranë dhe 108 të tjerë u plagosën.

TRT Balkan / agjencitë