Slloveni: Njohja e Palestinës shtyhet shkaku i propozimit për referendum.     /Foto: AA

Planet e qeverisë sllovene për të njohur shtetin e Palestinës më 4 qershor janë anuluar shkaku i propozimit për referendum të paraqitur nga Partia Demokratike Sllovene (SDS) e opozitës.

Siç raportuan mediat sllovene, kreu i SDS Janez Jansha tha të hënën se vendimi i qeverisë për të njohur Palestinën tashmë i ka shkaktuar dëme afatgjata Sllovenisë "sepse ajo mbështet organizatën terroriste Hamas".

Sipas ligjit slloven, vetëm Asambleja Kombëtare (Asambleja Kombëtare) ka autoritetin për të njohur pavarësinë e shteteve, si dhe masa e fundit do të thotë se njohja do të vonohet për të paktën një muaj, pasi rregullat e procedurës parashikojnë që deputetët nuk mund të shqyrtojnë një propozim për referendumit për 30 ditë pas paraqitjes së tij.

Vlerësohet se propozimi i SDS-së ndoshta nuk do të ketë mbështetje, duke pasur parasysh koalicionin e fortë të mazhorancës në parlament.

Zyrtarët e koalicionit e përshkruajnë masën si të pasinqertë.

“Nëse dikush ka synimin e sinqertë të avokojë për paqen, atëherë duhet të avokojë edhe për një zgjidhje me dy shtete”, tha ministrja e Jashtme Tanja Fajon, duke shtuar:

"Kur shohim më shumë se 36.000 njerëz të vrarë në Gaza, kur shohim gjakderdhje dhe urinë të furishme, nuk mund ta kuptoj se si shoqëria sllovene mund të pranojë që ne po ngecim."

Në seancën e 30 majit, Qeveria e Sllovenisë miratoi një vendim për t'i propozuar Kuvendit të Shtetit njohjen e Palestinës si shtet sovran dhe i pavarur, pas së cilës simbolikisht u shfaq flamuri palestinez.

TRT Balkan / agjencitë