Tatar: Lëvizja në bazat britanike mund ta bëjë Qipron objektiv       / Foto: AA

Presidenti i Republikës Turke të Qipros Veriore (TRNC), Ersin Tatar, tha se Britania e Madhe ka dy baza sovrane në Qipro dhe se ato luajnë rol aktiv në rajon, ndërsa tha se lëvizja në bazat britanike mund ta bëjë ishullin e Qipros objektiv.

Presidenti i RTQVA-së, Tatar, u kthye në vend pas takimeve të tij në Britani dhe bëri deklarata për gazetarët në aeroportin "Ercan". Ai tha se nga Lindja e Mesme janë bërë deklarata që synonin Qipron për shkak të disa politikave të Administratës Qipriote Greke të Qipros Jugore (GCASC) dhe avionëve që ngriheshin nga bazat britanike.

"Lëvizja në bazat britanike mund ta bëjë Qipron një objektiv. Gjatë tërheqjes nga Qiproja, Britania fitoi dy baza sovrane me marrëveshje. Duke qenë se këto baza kanë statusin 'sovran', askush nuk mund të ndërhyjë. Çështjet në të cilat përfshihen avionët britanikë që ngrihen nga bazat në disa vende mund ta bëjnë Qipron objektiv", tha Tatar.

Ai theksoi se gjatë kontakteve të tij në Britani është takuar edhe me përfaqësuesen personale të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, Maria Angela Holguin Cuellar. Tatar tha se nuk u arrit rezultat në punimet që Cuellar zhvilloi për rifillimin e procesit të negociatave.

Presidenti i RTQV-së deklaroi se nuk është e mundur që negociatat e Qipros të vazhdojnë aty ku i lanë në "Crans Montana" dhe përsëriti se parakushtet për negociatat janë pranimi i statusit të barabartë sovran të popullit qipriot turk.

Duke iu referuar zgjedhjeve të përgjithshme që do të mbahen në Britani, Tatar potencoi se qeveria e re që do të zgjidhet duhet të respektojë të drejtat e popullit turk qipriot dhe të ketë qasje më të drejtë ndaj kësaj çështjeje.

TRT Balkan / agjencitë