Zjarri në Greqi: Nisi operacioni më i madh i evakuimit në 50 vitet e fundit.    /Foto: Reuters

Greqia filloi dje operacionin më të madh të evakuimit të turistëve në 50 vitet e fundit. Ky numër llogaritet të jetë mes 20-30.000 turistë.

Ndihma ajrore e përbërë nga një ”Mi-8”, dy ”Chinooks” dhe një ”BK-117” ndihmoi për shuarjen e zjarreve.

Përveç kësaj, në Laerma ka një helikopter ”S-64” që u ka ardhur në ndihmë.

Në frontin e zjarrit nga Apollonasi në Profitit Ilias ka rindezje të vazhdueshme të zjarrit dhe përpjekjet janë të fokusuara për të parandaluar përhapjen e zjarrit në veri dhe në pyllin e dendur.

Në pjesën ballore në lindje të liqenit artificial Gadoura, përpjekjet janë përqendruar në parandalimin e përhapjes së zjarrit drejt Kalathos.

Prioriteti i autoriteteve mbetet mbrojtja e njerëzve dhe evakuimet.

Dje, gjashtë persona me probleme me frymëmarrjen janë transferuar nga sistemi i ambulancës së urgjencës (EKAV) në spitale, të cilët pas trajtimit mjekësor janë lëshuar për mjekim shtëpiak. Hapësira të sigurta për strehimin e përkohshëm të të evakuuarve janë krijuar në hotele, qendra konferencash, objekte sportive, shkolla dhe hapësira publike.

Përveç kësaj, njerëzit që strehohen në këto objekte janë furnizuar me ushqim, ujë dhe mbikëqyrje të vazhdueshme mjekësore.

Zjarri në Greqi: Nisi operacioni më i madh i evakuimit në 50 vitet e fundit. Reuters

Në të njëjtën kohë, ministria greke e Punëve të Jashtme do të hapë një zyrë ndihmëse të dedikuar në Terminalin 1 të Aeroportit Ndërkombëtar të Rodosit, në mënyrë që turistët që humbën ose nuk morën dokumentet e udhëtimit përpara evakuimit, të kthehen pa probleme në vendet e tyre përkatëse.

Operatorët turistikë kanë urdhëruar gjithashtu fluturime çarter të zbarkojnë në Rodos pa pasagjerë në mënyrë që të marrin udhëtarët që dëshirojnë të largohen nga ishulli.

Zjarri në Greqi: Nisi operacioni më i madh i evakuimit në 50 vitet e fundit. Reuters

Lidhur me zjarrin në Laerma, autoritetet mohuan se zona është shkatërruar plotësisht nga zjarri.

Në Rodos operojnë 16 ekipe në terren, 266 zjarrfikës dhe 49 kamionë uji, ndërsa së shpejti do të mbërrijnë edhe 10 automjete shtesë zjarrfikëse me 60 zjarrfikës, që do të shtohen me 5 kamionë të tjerë.

Nga ajri operojnë 5 helikopterë për hedhjen e ujit dhe 10 avionë, përfshirë 7 aeroplanë grekë, një kroat dhe dy turq.

TRT Balkan / agjencitë