Zubdet'ut Tevarih (historia fetare, islame dhe osmane), e përgatitur për Sulltan Muratin III.     Foto: TRT World 

Muzeu i Artit Turk dhe Islamik ndodhet në Pallatin Ibrahim Pasha në lagjen Sultanahmet të Istanbullit. I themeluar në vitin 1914 si Muzeu i Fondacioneve Islame në ndërtesën e kuzhinës publike në kompleksin e Xhamisë Suleymaniye, është një vend ku mund të shihni artefakte "nga Dinastia Umajad në Perandorinë Osmane: 13 shekuj shkëlqim".

Album i përpunuar me dorë nga periudha e Timurid.     Foto:  Selin Alemdar/  TRT World

Një nga arsyet kryesore për krijimin e muzeut ishte parandalimi i humbjes dhe vjedhjes së sendeve me vlerë historike dhe fetare nga xhamitë, shkollat fetare, zavitë dhe objektet e tjera fetare në të gjithë Perandorinë Osmane.

Griffin (një krijesë mitike që është kombinim i një luani dhe një shqiponje) nga periudha selxhuke e Anadollit, shekulli i 13-të. Foto: Selin Alemdar /  TRT World

Emri i muzeut u ndryshua në Muzeun e Artit Turk dhe Islam në vitin 1924 (pas themelimit të Republikës së Türkiye-s), dhe në vitin 1983 muzeu u zhvendos në oborrin e dytë të Pallatit Ibrahim Pasha. Ishte muzeu i fundit i krijuar gjatë sundimit të Perandorisë Osmane.

Faqet e hapura tregojnë një xhin me dy peshq në duar, dhe faqja e kundërt tregon Ademin dhe Havën në Kopshtin e Edenit.    Foto:Selin Alemdar/  TRT World


Pallati i Ibrahim Pashës u ndërtua mbi rrënojat e hipodromit në Sulltanahmet. Besohet se hipodromi është ndërtuar pas pushtimit romak të Bizantit, gjatë sundimit të perandorit Septimius Severus. Ndërtesa thuhet se u përfundua nga Konstandini I (parë) në vitin 330.

Guri i varrit të Serife Hanimit dhe djalit të saj Hikmet Molle, i cili vdiq shtatzënë, i shekullit të 19-të nga varrezat e Edirnekapit. Foto: Selin Alemdar /  TRT World

Disa nga ndërtesat e hipodromit të lashtë janë të dukshme brenda muzeut. Hipodromi u përdor si një vend grumbullimi publik gjatë Perandorisë Osmane, duke dëshmuar dasmën 15-ditore të Ibrahim Pashës dhe sulltaneshës Hatixhe në 1524, ceremonitë e synetisë së tre djemve të Sulejmanit të Madhërishëm në vitin 1530, e cila zgjati 57 ditë, ceremonia e djalit të Muratit III, Mehmedit etj.

Pajisje për gratë në hamam. Foto: Selin Alemdar / TRT World

Emri Atmeydani ("Sheshi i kuajve") sugjeron se garat, lojërat e shtizës dhe tregjet e kuajve mbaheshin atje gjatë sundimit osman. Me kalimin e kohës, sheshi humbi natyrën e tij si një vend ceremonish dhe festash.

Një qilim i pabesueshëm mëndafshi që jep një pamje të përgjithshme të Stambollit në shekullin e 19-të, nga periudha osmane. Foto: Selin Alemdar/ TRT World

Çfarë është ekspozuar në të?

Muzeu shfaq një histori të pasur të artefakteve islame që datojnë që nga katër kalifatet. Ka dyer të bukura të gdhendura, skulptura dhe relieve të mrekullueshme të kafshëve, relikte të profetit Muhamed, qilima të punuar me dorë prej leshi dhe mëndafshi që datojnë në shekullin e 13-të, dhe versionin e parë të përkthyer në turqisht të Kuranit.

Një nga skulpturat e luanit të dyfishtë, e mbajtur nga Kiosk Alaeddin Konya.     Foto: Selin Alemdar/ TRT World

Për më tepër, ekziston edhe një seksion i dedikuar për riimagjinimin e jetës në lstanbul në shekullin e 19-të, dhe gjithashtu janë ngritur ekspozita të përkohshme. Ekspozita aktuale e përkohshme, e cila do të zgjasë deri në fund të gushtit, quhet Pallatet Dar al-Mulk Konya Selxhuk dhe ia vlen të shihet së bashku me ekspozitën e përhershme.

Dyert e bukura prej druri të Karamanidëve që jetonin në Anadoll ishin bërë në mënyrë dekorative.     Foto: Selin Alemdar/  TRT World

Muzeu i Artit Turk dhe Islamik është i hapur çdo ditë nga ora 09:00 e mëngjesit deri në 18:00 në sezonin e verës. Në sezonin e dimrit, ai është i mbyllur të hënën dhe është i hapur nga 09:00 e mëngjesit deri në 16:00 pasdite nga e marta deri të dielën.

Ndodhet në lagjen Sultanahmet të Stambollit, në Binbirdirek Mahallesi, Atmeydani Sokak nr. 12. Tarifa e hyrjes është 100 TL (më pak se 6 dollarë) për të rriturit.

TRT World