Rivlerësimi i “Shekulli i mrekullueshëm”: Rëndësia e serialeve të historisë turke / Foto: Muhteşem Yüzyıl - Wikipedia

Zhanri i serialeve historike turke është shfaqur si një lojtar kryesor në tregun ndërkombëtar të argëtimit dhe Ballkani është bërë një nga audiencat e tij kryesore të synuara për shkak të historisë së përbashkët osmane gjatë shekujve.

“Shekulli i mrekullueshëm (Muhteşem Yüzyıl)”, seriali i parë trillim historik turk për jetën e Sulejmanit të Madhërishëm, Sulltanit më jetëgjatë të Perandorisë Osmane, “Ringjallja: Ertuğrul (Diriliş: Ertuğrul)”, një serial trillues historik për jetën e Ertuğrul Beut, babait të Osmanit I, themeluesit të Perandorisë Osmane, “Alparslan: Selxhuku i Madh (Alparslan: Büyük Selçuklu)”, “Themelimi: Osman (Kuruluş: Osman)”, “Kryeqyteti: Abdul Hamid (Payitaht Abdülhamid)” dhe shumë të tjera janë disa seriale të njohura turke që përshkruajnë aspekte të ndryshme të historisë turke.

Këto drama ofrojnë një vështrim në periudha të ndryshme të historisë turke, që nga krijimi i Perandorisë Osmane deri në formimin e Republikës së Türkiyes. Konsiderohet se ato janë mënyra të shkëlqyera për të mësuar rreth ngjarjeve dhe figurave që formësuan historinë.

Shekulli i mrekullueshëm, i pari, hapi historinë turke në botë

Kur u transmetua për herë të parë në Türkiye në 2011, “Shekulli i Madhërishëm” mori një të tretën e audiencës televizive të vendit dhe shpejt u bë hit në mbarë botën.

Timur Savcı, i cili drejton TIMS&B Production dhe ideoi serialin “Shekulli i mrekullueshëm” duke nxitur interesin për historinë turke, për TRT Balkan, thotë “Shekulli i mrekullueshëm” është një nga shembujt më të mirë për sa i përket ndikimit të serialeve të historisë turke.

“Ndikimi që krijoi brenda dhe jashtë vendit u përshkrua si “Otomania” (interes i madh për të gjitha gjërat rreth Osmanëve) nga revistat, historia dhe ekspertët e medias të asaj periudhe”, thotë Savcı.

Serialet historike përmirësojnë marrëdhëniet diplomatike

Industria e filmit turk në mënyrë indirekte ka pasur ndikim në politikën e jashtme të vendit, pasi disa filma kanë ndikuar në opinionin publik dhe diplomacinë kulturore, të cilat janë elemente ndihmëse në marrëdhëniet e politikës së jashtme.

Timur Savcı thotë: “Serialet tona televizive pa dyshim kanë një kontribut të madh në politikën e jashtme turke dhe marrëdhëniet ndërkombëtare. Perceptimi mund të ndërtohet nëpërmjet serialeve.”

Filmat turq janë shumë të njohur në Lindjen e Mesme, Ballkan, Evropë, Amerikën Latine e kështu me radhë duke shfaqur kulturën turke dhe duke promovuar një imazh pozitiv të vendit jashtë vendit.

“Sepse serialet janë eksporte kulturore që kontribuojnë në krijimin e fuqisë së butë. Përtej vlerës së saj ekonomike, ai kontribuon për vendin tonë në shumë shtresa”, shton Savcı.

Serialet nxisin përfitimet ekonomike dhe kulturore

Seriali, i cili mbulon mbretërimin e Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm osman, ka pasur një ndikim të rëndësishëm në kulturën popullore dhe ka kontribuar në një ringjallje të interesit për historinë dhe kulturën osmane. Ajo ka rritur turizmin në monumentet dhe vendet e epokës osmane, pasi shikuesit dynden për të parë vendet e përshkruara në shfaqje. Seriali ka ndikuar edhe në shumë gjëra të tjera.

Timur Savcı thotë: “Shekulli i mrekullueshëm ishte një kulm interesi për gjithçka që lidhet me Osmanët. Përveç kontributit të saj në turizëm, kostumet, bizhuteritë dhe dekorimet në serial janë kthyer në një fenomen. Interesi për historinë turke dhe osmane u rrit. Produkte të historisë osmane prodhoheshin nga vende të ndryshme. Fëmijëve të porsalindur iu dhanë emrat e aktorëve të serialit.”

Serialet ballafaqojnë dhe pajtojnë njerëzit me historinë

Përtej gjithë këtij suksesi, ndonjëherë, filmat historikë që përshkruajnë tema të ndjeshme që lidhen me historinë dhe identitetin turk janë përballur me polemika si brenda dhe jashtë vendit.

Timur Savçı tha se, “Edhe pse disa grupe ultra-konservatore në Serbi dhe Greqi, të cilët u shqetësuan nga Perandoria Osmane, kërkuan dhe protestuan për shfuqizimin e serialit, interesi publik ishte aq i madh sa që seriali nuk u ndal, përkundrazi, licensa e transmetimit të serialit u rinovua shumë herë.”

Megjithatë, këto lloj kundërshtimesh kufizuese nuk prekin interesin intensiv të publikut për serialin.

“Megjithëse historia mendohet të jetë e ndjeshme dhe e diskutueshme; ajo në fakt ofron një përmbajtje të lehtë për t'u kuptuar dhe e shpjegueshme. Meqenëse historia është një e kaluar ose koncept i përbashkët me shumë vende. Nëse e krijoni këtë përmbajtje në një gjuhë universale, mund të merrni përmbajtje me gjelbërim të përhershëm si Shekulli i Madhërishëm, domethënë, ajo nuk vjetrohet kurrë dhe është vazhdimisht në kërkesë.” shton Savcı.

Ballkani është qendra kryesore e serialeve të historisë turke

Rajoni i Ballkanit është bërë një qendër kryesore për dramat televizive turke vitet e fundit. Kjo është për shkak të disa faktorëve, duke përfshirë popullaritetin në rritje të kulturës turke në rajon, historinë e përbashkët me Perandorinë Osmane mbi 500 vjet, vlerën e lartë të prodhimit dhe tregimet magjepsëse të dramave turke dhe qasjen e përmbajtjes turke nëpërmjet kanaleve ndërkombëtare të shpërndarjes.

Timur Savcı thotë “Shpërthimi i parë i serialeve turke në skenën botërore ishte me interesin e Lindjes së Mesme dhe të Ballkanit. Historia, kultura dhe traditat tona të përbashkëta nën Perandorinë Osmane për shekuj me radhë ndihmuan që serialet dhe filmat tanë televizivë të adoptoheshin në vendet e Ballkanit.”

“Kjo afërsi historike krijon një ndjenjë të përbashkët gjatë shikimit të serialit. Kjo është arsyeja pse Shekulli i Madhërishëm ende shikohet dhe dashurohet në Ballkan.” shton ai.

Si rezultat, dramat turke janë bërë një element kryesor në ekranet televizive në vendet e Ballkanit.

Timur Savcı thotë: “Duke qenë se është sekret tregtar, nuk mund të zbuloj shumë, por shitjet e para të shfaqjes e dëshmojnë këtë interes. Kur shikojmë shitjet e serialit të parë në Ballkan; kjo ishte rreth 40% e të ardhurave tona totale në atë kohë.”

TRT Balkan