Si ndikon kalimi i Covidit në imunitetin ndaj sëmundjeve të tjera? / Foto: Getty Images

A mbron imuniteti i zhvilluar pas infektimit me Covid-19 edhe nga infektime dhe sëmundje të tjera? Varet nga gjinia. Kështu zbuloi një studim i publikuar në janar nga studiuesit në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive në ShBA (NIAID).

Sipas këtij studimi, Covid-19 mund të shkaktojë reagime më të forta inflamatore tek meshkujt, duke rezultuar në ndryshime në imunitetin e tyre funksional shumë kohë pas rikuperimit.

Shkencëtarët kanë besuar prej kohësh se sistemi imunitar kthehet në nivelin e mëparshëm të qëndrueshëm pas infeksionit viral.

Megjithatë, studimi i fundit i publikuar në revistën Nature tregon se kjo varet nga gjinia e individit.

Ekipi zbuloi se sistemi imunitar i burrave që ishin shëruar nga rastet e lehta të COVID-19 iu përgjigjën më fort vaksinave të gripit sesa gratë që kishin raste të lehta ose burrat dhe gratë që nuk ishin infektuar kurrë.

Statuset bazë imunologjike te meshkujt e infektuar më parë me SARS-CoV-2 u ndryshuan në mënyra që ndryshuan përgjigjen ndaj një ekspozimi të ndryshëm nga SARS-CoV-2, thanë studiuesit.

“Kjo ishte një surprizë totale”, tha John Tsang, një imunobiolog në Universitetin Yale në ShBA, i cili më parë ishte në NIAID.

“Gratë zakonisht kanë një përgjigje të përgjithshme imune më të fortë ndaj patogjenëve dhe vaksinave, por gjithashtu kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje autoimune”, tha Tsang.

Analiza e statusit të sistemit imunitar deri në nivelin individual të qelizave tregoi disa ndryshime midis meshkujve dhe femrave të shëruara nga Covid, si para ashtu edhe pas marrjes së vaksinave kundër gripit.

Për shembull, meshkujt e infektuar më parë prodhonin më shumë antitrupa ndaj gripit dhe prodhonin nivele të rritura të interferoneve, të cilat prodhohen nga qelizat në përgjigje të infeksioneve ose vaksinave.

“Gjetjet tona tregojnë për mundësinë që çdo infeksion ose sfidë imune mund të ndryshojë statusin imunitar për të vendosur pika të reja”, tha autorja kryesore e studimit, Rachel Sparks, nga NIAID.

“Statusi imunitar i një individi ka të ngjarë të formësohet nga një mori ekspozimesh dhe shqetësimesh të mëparshme”, shtoi Sparks.

Gjetjet mund të ndihmojnë gjithashtu në krijimin e vaksinave më të mira kundër kërcënimeve të ndryshme, për shembull, duke imituar mënyrën se si infektimi i butë me Covid-19 ndryshon sistemin imunitar të mashkullit, thanë studiuesit.

TRT Balkan