BE-ja do të shpërndajë 500 zjarrfikës në vende kyç në Evropë

BE-ja do të shpërndajë 500 zjarrfikës në vende kyç në Evropë

Vitin e kaluar, më shumë se gjysmë milioni hektarë u shkatërruan nga zjarret pyjore në BE.
BE-ja do të shpërndajë 500 zjarrfikës në vende kyç në Evropë       / Foto: HINA

Bashkimi Evropian planifikon të vendosë më shumë se 500 zjarrfikës nga 12 vende në vende kyçe në Evropë këtë verë për të ndihmuar në luftimin e zjarreve në pyje.

Ata do të ndihmojnë brigadat lokale të zjarrfikësve në Francë, Greqi, Portugali, Spanjë dhe vende të tjera, shkruan dpa duke cituar një deklaratë të Komisionit Evropian të publikuar të martën.

“Kjo masë proaktive forcon gatishmërinë e Evropës për të luftuar zjarret në pyje dhe zbut ndikimin e tyre shkatërrues në jetë, shtëpi dhe mjedis”, thuhet në deklaratë.

BE-ja bëri plane të ngjashme për sezonin e zjarrit të pyjeve të vitit të kaluar, megjithëse në një shkallë më të vogël.

Për t'u pajisur më mirë për të luftuar zjarret në pyje, BE-ja tani mbështetet edhe në një flotë speciale avionësh zjarrfikës.

Ai përbëhet nga 28 avionë dhe katër helikopterë të stacionuar në 10 shtete anëtare. Mes tyre janë edhe dy avionë nga Kroacia.

Vitin e kaluar, më shumë se gjysmë milioni hektarë u shkatërruan nga zjarret pyjore në BE.

Për sa i përket sipërfaqes së djegur, kjo e bën vitin 2023 një nga vitet më të këqija për zjarret në pyje në BE, sipas një raporti nga Qendra e Përbashkët Kërkimore e Komisionit Evropian (JRC).

TRT Balkan / agjencitë