Mijëra çeçenë, dagestanë dhe uzbekë ikin nga Rusia në BeH.     Foto: AA

Këshilltari i drejtorit të Policisë Kufitare të Bosnjë e Hercegovinës, Svevlad Hoffman, pohon se rreth 10.000 çeçenë, dagestanë dhe uzbekë po përgatiten të hyjnë në Bashkimin Evropian duke përdorur aeroportin e Sarajevës dhe regjimin e vlefshëm pa viza midis BeH dhe Federatës Ruse.

Në këtë mënyrë, Hoffmann konfirmoi pohimet e përfaqësuesit në Dhomën e Përfaqësuesve të PS BeH, Shemsudin Mehmedoviq (SDA), se në muajt e fundit, mbi 400 çeçenë kanë hyrë legalisht në BeH, të cilët më pas kalojnë në pikën kufitare Maljevac dhe kështu përpiqen të hyjnë në Kroaci.

Mehmedoviq e tha këtë më herët në një deklaratë për portalin e Sarajevës Faktor dhe akuzoi autoritetet në Kroaci se po bëjnë gjithçka për të mbajtur çeçenët në Bosnjë e Hercegovinë dhe akuzoi udhëheqjen e Policisë Kufitare të BeH se vepron sipas urdhrave të Zagrebit zyrtar.

“Po ikin nga mobilizimi në Rusi. Mirëpo, ditët e fundit po ndodh një situatë e çuditshme. Policia kroate kërcënon me mbylljen e pikës kufitare sepse është në territorin e tyre, nëse Policia Kufitare e Bosnjës e Hercegovinës lë qytetarët rusë të largohen nga BeH. Ata njerëz mund të largohen nga vendi ynë pa pengesa, sepse, si rregull, ata nuk qëndrojnë më shumë se 24 orë në territorin e BeH. Tani policia kroate po përpiqet të ushtrojë presion mbi palën e BeH, kështu që këta persona, shtetas rusë, të qëndrojnë në BeH, gjegjësisht që Policia jonë Kufitare t'ua ndalojë të largohen nga BeH, duke krijuar kështu një përqendrim të qytetarëve rusë pranë pikës kufitare në anën e BeH-së”, tha Mehmedoviq.

Ai pohoi gjithashtu se sipas informacionit që mori nga jashtë, krerët e Policisë Kufitare të BeH "dëgjojnë verbërisht palën kroate dhe praktikisht punojnë në favor të policisë kroate".

Hoffman tha në një deklaratë për portalin Kroat Media Service (HMS) në Mostar se qytetarët rusë po abuzojnë me mikpritjen e Bosnjës e Hercegovinës.

“Ditët e fundit kanë zbritur në Sarajevë disa qindra qytetarë të Federatës Ruse nga Çeçenia, Dagestani etj., duke përmendur turizmin si arsye të vizitës së tyre. Të gjithë kanë shuma të konsiderueshme eurosh dhe kupona të parapaguara për akomodimin në hotel në Sarajevë. Pas kontrolleve kufitare, ata hipin në një taksi dhe në vend të një të tillë, hotelet e Sarajevës nisen drejt kufirit me Kroacinë me qëllimin për të kërkuar azil”, pohon Hofman.

Ai shtoi se në këtë mënyrë, ata qartë po abuzojnë me mikpritjen e BeH dhe po e përdorin atë si trampolinë për të hyrë në BE.

Sipas informacioneve të tij, ai pretendon se një pjesë e këtyre çeçenëve u përkasin të ashtuquajturve Kadirovëve të cilët, siç thotë ai, "jo vetëm që mashtruan policinë kufitare të BeH-së kur hynë në vendin tonë, por edhe motivi i hyrjes së tyre në BE është larg arritjes së statusit të azilit".

Ai tha gjithashtu se kjo situatë, sipas tij, "paraqet një rrezik potencial serioz për sigurinë e BeH dhe BE-së, pikërisht në dritën e konfliktit të luftës në Ukrainë".

Zgjidhjen e kësaj situate Hofman e sheh tek shfuqizimi i vendimit të regjimit pa viza me Federatën Ruse, duke pasur parasysh, siç tha ai harmonizimi i politikës së BeH me BE-në.

TRT Balkan / agjencitë