Njohja e gjuhës bullgare, kusht për marrjen e shtetësisë së Bullgarisë / Foto: AA

Me ndryshimin e rregulloreve në Ligjin për shtetësinë, Kuvendi i Bullgarisë do t'u kërkojë personave që duan të marrin nënshtetësinë bullgare të njohin gjuhën bullgare.

Propozimi për ndryshimin e ligjit të propozuar nga Këshilli i Ministrave u pranua njëzëri nga 154 përfaqësues që morën pjesë në seancën e Kuvendit prej 240 anëtarësh.

Gjatë votimit, 36 përfaqësues të Lëvizjes proqeveritare për të Drejtat dhe Liritë, anëtarët e së cilës janë kryesisht turq dhe myslimanë, abstenuan.

Sipas ndryshimeve në ligj, detyrimi për njohjen e gjuhës bullgare do të vlejë edhe për fëmijët e personave që kanë rifituar shtetësinë bullgare. Më parë, fëmijët e personave që kishin rifituar shtetësinë bullgare mund të natyralizoheshin edhe drejtpërdrejt.

Përfaqësuesja Denica Saçeva nga partia në pushtet PP-DB (Vazhdojmë ndryshimet - Bullgaria Demokratike) propozoi që të intensifikohen aktivitetet e shkollave bullgare në mënyrë që diaspora bullgare jashtë vendit të mos dëmtohet nga rregullorja e re.

Saçeva propozoi që "shkollat ​​e së dielës", të cilat ofrojnë mësim në fundjavë në vendet ku jetojnë shtetas me origjinë bullgare, të intensifikojnë mësimin e gjuhës bullgare për fëmijët dhe të rinjtë.

Dekreti, i cili do të hyjë në fuqi pas votimit të dytë, ka të bëjë me emigrantët bullgarë në Türkiye.

AA