Pas Ligjit të kontestueshëm për Presidentin, BE-ja i përgjigjet Malit të Zi.     Foto: AAPër shkak të miratimit të Ligjit për Presidentin e Malit të Zi, Komisioni Parlamentar për Stabilizim dhe Asociim të Bashkimit Evropian dhe Malit të Zi në Strasburg është anuluar.

Në një bisedë me kryetaren e Kuvendit, Danijela Gjuroviq, bashkëkryetari i Komisionit, Vladimir Bilçik, ka anuluar ardhjen e delegacionit malazez, që ishte planifikuar për sot.

“Takimi u anulua për shkak të miratimit të Ligjit të diskutueshëm për Presidentin mbrëmë në Parlamentin e Malit të Zi, i cili kundërshton drejtpërdrejt mendimin urgjent të Komisionit të Venecias nga 9 dhjetori”, tha Bilçik.

Ai tha se miratimi i amendamentit nga shumica qeverisëse prej 41 deputetësh paraqet një sfidë të drejtpërdrejtë ndaj ambicieve evropiane të kahershme të Malit të Zi, duke përfshirë respektimin e kushtetutshmërisë dhe shtetit të së drejtës.

“Kam biseduar me kryetaren dhe bashkëkryetaren Danijela Gjuroviq dhe jemi pajtuar që anulimi i takimit është në interes të ruajtjes së marrëdhënieve të mira mes Parlamentit Evropian dhe Parlamentit të Malit të Zi dhe mbrojtjes së perspektivës evropiane të Malit të Zi. Ky nuk ishte opsioni im i preferuar, por për shkak të kontekstit aktual politik, nuk është e përshtatshme të mbahet një takim i përbashkët në Strasburg më 14 dhe 15 dhjetor”, tha Bilçik.

Gjuroviq është dashur të udhëheqë delegacionin malazez në Komisionin Parlamentar për Stabilizim dhe Asociim të Bashkimit Evropian dhe Malit të Zi të mërkurën dhe të enjten në Parlamentin Evropian në Strasburg.

Ishte planifikuar që anëtarët e Asamblesë së Malit të Zi dhe Parlamentit Evropian të diskutonin gjendjen aktuale të negociatave të anëtarësimit dhe marrëdhëniet midis Bashkimit Evropian dhe Malit të Zi, në prani të përfaqësuesve të Qeverisë së Malit të Zi, Presidencës Çeke të Këshillit të Bashkimit Evropian, Komisionin Evropian dhe Shërbimin Evropian për Punët e Jashtme.

Parlamenti i Malit të Zi ka miratuar dje ndryshimet në Ligjin për Presidentin, të cilat i heqin një pjesë të kompetencave të Presidentit të Shtetit. Komisioni i Venecias dhe zyrtarët evropianë i bënë thirrje shumicës parlamentare që të mos miratojë ligjin, sepse një vendim i tillë është shkelje e drejtpërdrejtë e Kushtetutës së Malit të Zi. Ligji u miratua me votat e deputetëve të Frontit Demokratik prorus, Demokratëve, SNP dhe URA.

Abazoviq: Prolongimi i seancë nuk është ndëshkim vlerësonShtyrja e seancës së Komisionit Parlamentar për Stabilizim dhe Asociim të Bashkimit Evropian dhe Malit të Zi (POSP) nuk është formë ndëshkimi por vlerësim politik, ka vlerësuar kryeministri Dritan Abazoviq. Abazovic u tha gazetarëve, pas takimit me ministrin e Punëve të Jashtme të Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani, se ende nuk ka detaje në lidhje me shtyrjen e POSP-së. Siç bëri të ditur ai, dialogu mes deputetëve nuk shërben vetëm për të ndarë lajme të mira, por edhe kur ka disa sfida. “Besoj se (kreu i delegacionit të Parlamentit Evropian për Malin e Zi Vladimir) Bilçik nuk ka vendosur ta pezullojë këtë si formë dënimi, por vlerësim politik dhe pres që këto komisione të takohen në një moment në marrëveshjen e rënë dakord. kohë”, tha Abazovic.

TRT Balkan / agjencitë