Përvjetori i sulmit në Zveçan, Komandanti i KFOR-it: Autorët të përgjigjen       / Foto: AA

Komandanti i KFOR-it, gjeneralmajor Özkan Ulutaş, tha sot se autorët e sulmit të vitit të kaluar ndaj ushtarëve të KFOR-it në komunën e Zveçanit duhet të mbajnë përgjegjësi.

KFOR-i kujton se një vit më parë forcat paqeruajtëse të misionit të KFOR-it, të udhëhequra nga NATO, u sulmuan gjatë protestave të dhunshme në komunën e Zveçanit me shumicë serbe, në veri të Kosovës. Në atë kohë mbetën të plagosur 93 ushtarë, disa prej tyre me lëndime të rënda.

Ai theksoi se këto sulme ishin të paprovokuara dhe krejtësisht të papranueshme.

“Sot ne nderojmë meritat dhe sakrificat e bashkëluftëtarëve tanë, të cilët vunë jetën në vijën e tyre për të kryer detyrat e tyre për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, në përputhje me mandatin shumëvjeçar të misionit tonë të OKB-së. Guximi i tyre ndihmoi që të stabilizohet situata në atë zonë dhe parandaloi përshkallëzimin e mëtejshëm të dhunës”, tha Ulutaş.

Ai theksoi se NATO-ja beson se faktet duhet të vërtetohen dhe autorët të mbajnë përgjegjësi. Ai shtoi se pas dhunës, NATO-ja vendosi rreth 1.000 paqeruajtës shtesë dhe forca të blinduara të rënda në Kosovë.

Numri i patrullave është trefishuar edhe në veri të Kosovës, duke përfshirë edhe vijën kufitare. Ishte përforcimi më i madh i kontingjentit në Kosovë në dekadën e fundit dhe tregon se NATO-ja është e gatshme të ruajë paqen.

"Angazhimi ynë për të kontribuar në sigurinë e qëndrueshme në mbarë Kosovën dhe stabilitetin rajonal është i palëkundur. KFOR-i vazhdon të ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt, në përputhje me mandatin e tij sipas Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999, në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme, për të mirën e të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë”, tha komandanti i KFOR-it.

Në Zveçan më 29 maj 2023, në konfliktin mes demonstruesve serbë dhe ushtarëve ndërkombëtarë të misionit të NATO-s në Kosovë, u plagosën 93 ushtarë ndërkombëtarë. Situata u përshkallëzua pasi kryetarët e atëhershëm të sapozgjedhur shqiptarë, me ndihmën e njësive speciale të Policisë së Kosovës, hynë në ndërtesat komunale në veri të Kosovës.

Në fillim të nëntorit 2022, Lista Serbe u largua nga të gjitha institucionet e Kosovës në veri të Kosovës për shkak të vendimit për riregjistrimin e detyrueshëm të automjeteve nga targat serbe në RKS, dhe për këtë arsye u shpallën zgjedhje të jashtëzakonshme. Me ftesë të Listës Serbe, komuniteti serb i bojkotoi ato zgjedhje të jashtëzakonshme në prill të vitit të kaluar, kështu që pjesëmarrja në votime ishte më pak se katër për qind dhe kandidatët shqiptarë u zgjodhën kryetarë komunash.

AA